‹   Ajankohtaista

Poistotekstiiliyhteistyö käyntiin Lidlin kanssa.

26.11.2021

Lidliläisten käytöstä poistetut työvaatteet saavat uuden elämän, kun ne toimitetaan jatkossa kierrätettäväksi Resterin uudelle poistotekstiilien kierrätyslaitokselle Paimioon. Suomen ensimmäisessä poistotekstiilien kierrätyslaitoksessa vanhat vaatteet jalostetaan kierrätyskuiduksi.

Aloitimme poistotekstiiliyhteistyön päivittäistavarakauppaketju Lidlin kanssa. Heidän työntekijöidensä vanhat työvaatteet toimitetaan kierrätettäväksi Resterin poistotekstiilien kierrätyslaitokselle ja siellä ne jalostetaan kierrätyskuiduksi, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lidlille kiertotalouden edistäminen on tärkeää ja yrityksen kierrätyslogistiikkaa on hiottu huippuunsa jo vuosia, jotta oman toiminnan ympäristövaikutuksia voidaan pienentää ja luonnonvaroja käytetään säästeliäästi. Yritys etsii jatkuvasti uusia tapoja saada materiaaleja kiertoon ja yhteistyö Resterin kanssa antaa uuden mahdollisuuden työvaatteiden kierrättämiselle.

– Halusimme aloittaa yhteistyön, sillä tekstiilien kierrätys puhututtaa ja on kasvava ala. Suomessa tekstiilien kierrätyksessä on vielä paljon tehtävää ja siksi onkin kiinnostava nähdä, miten ala kehittyy, kertoo Lidlin kierrätyslogistiikasta vastaava projektipäällikkö Anna Liitiäinen.

Lidlistä vanhat ja puhtaat käytöstä poistetut myymälä- ja jakelukeskushenkilöstön työvaatteet toimitetaan valmiiksi lajiteltuna Resterille Paimioon kierrätettäväksi. Työvaatteet lajitellaan valmiiksi materiaalin mukaan. Ensimmäinen lähes 1900 kiloa poistotekstiiliä sisältänyt lähetys lähti Lidliltä kierrätykseen marraskuun alkupuolella. Saman tekstiilimäärän polttamisesta olisi syntynyt noin 1500 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Vettä puolestaan säästyy 2,5 miljoonaa litraa, kun vastaava määrä kuitua korvataan poistotekstiileillä.

Työvaatteesta uudeksi raaka-aineeksi

Paimion moderni tekstiilinkierrätyslaitos prosesseineen on Suomessa ainoa laatuaan ja vastaava tekstiilien kierrätys on Euroopankin tasolla harvinaista. Paimion kierrätyslaitos on Pohjois-Euroopan ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostava kiertotalouslaitos.

– Kierrätysprosessimme on laaja-alainen ja mahdollistaa yleisempien tekstiilimateriaalien kierrätyksen uusioraaka-aineeksi. Yleinen kiinnostus kierrätysmateriaalin käyttöä kohtaan on kasvanut ja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa voimmekin vaikuttaa materiaalien kiertotalousasteeseen ja säästämään luonnonvaroja, kertoo myyntijohtaja Joni Mäenpää Touchpoint Oy:stä.

Resterin poistotekstiililaitoksella tekstiilit kierrätetään leikkaamalla ne tilkuiksi ja avaamalla materiaali mekaanisesti kuiduiksi, jonka jälkeen kuidut toimitetaan paalattuna jatkojalostukseen eri teollisuuden alan toimijoille. Resterin kierrättämästä kuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kangasta, erilaisia kuitukangasmateriaaleja sekä komposiittia.

– Toimitamme alkuun vanhat työvaatteemme kierrätettäväksi, mutta ehkä tulevaisuudessa voimme tehdä laajempaa yhteistyötä ja käyttää kierrätettyä kuitua uudelleen omissa työvaatteissamme ja tuotteissamme, Liitiäinen pohtii.