‹   Ajankohtaista

Poistotekstiiliyhteistyötä yli yritysrajojen – Rester käynnistää toimintansa keväällä 2021

19.1.2021

Tekstiilipalvelukonserni Lindström ja useat kotimaiset kunnalliset teolliset pesulat ovat sopineet yhteistyösopimuksia Touchpointin ja sen tytäryhtiön Resterin kanssa poistotekstiilien toimittamisesta ja kierrättämisestä.

Resterin ja pesuloiden yhteistyö poistotekstiilien jalostuksesta on käynnistyspotku tekstiilitoimialan systeemiselle muutokselle ja toiminta on ainutlaatuista koko Pohjoismaissa. Resterin kautta poistotekstiileistä voidaan kierrättää lähes 100%. Resterin tulevassa Paimion jalostuslaitoksessa poistotekstiilistä valmistetaan tekstiilikuitua käytettäväksi esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa langan ja edelleen kankaan ja teknisten tekstiilien valmistukseen, tai rakennusteollisuudessa eristys- ja akustiikkalevyjen sekä komposiittimateriaalien tuotantoon.

”Resterillä on tavoitteena vaikuttaa ratkaisevasti kierrätettyjen tekstiilikuitujen käytön lisäämiseen, jolla korvataan neitseellisten kuitujen käyttöä. Ympäristöarvojen toteuttaminen edellyttää systemaattista työtä, jämäköitä valintoja ja ennen kaikkea muutosvalmiutta. Arvoketjun kannalta on tärkeätä saada eri jakeet kiertämään optimaalisella tavalla ja toisaalta raaka-ainetta käyttävät toimijat saavat kiertotaloudesta lisäarvoa ympäristösäästöjen myötä. Pesula -yhteistyöllä on Resterille merkittävä rooli tämän arvoketjun rakentamisessa; materiaalivirtojen ennustettavuus ja kierrätettävän poistotekstiilin tasalaatuisuus takaavat erinomaisen pohjan kehittyvälle kiertotaloustoiminnalle”, sanoo Resterin hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko, joka siirtyi tammikuun 2021 alussa yhtiön toimitusjohtajaksi.

Touchpointille Resterin tuore yhteistyösopimus Lindströmin kanssa on erittäin tärkeä, sillä se on iso edistysaskel kohti tekstiilitoimialan kiertotaloutta ja hieno esimerkki siitä, miten yhteistyötä täytyy tehdä yli yritysrajojen.  ”Tavoitteemme on edelläkävijä vastuullisten työvaatteiden toimittajana ja samalla haluamme olla rakentamassa ja omalta osaltamme edesauttamassa kestävämmän tekstiiliteollisuuden kehitystä,” sanoo Touchpointin tuore toimitusjohtaja Noora Salonoja.  

Resterin poistotekstiililaitos rakentuu Paimioon ja varsinainen toiminta alkaa kesällä 2021. Samaan laitoskiinteistöön tulee Resterin lisäksi kunnallinen toimija Lounais-Suomen Jätehuolto, joka tulee käsittelemään kuluttajien poistotekstiilit. Rester keskittyy käsittelemään yrityspuolen poistotekstiilejä. Kun poistotekstiililaitos pääsee täyteen vauhtiin, se pystyy kokonaisuudessaan käsittelemään n. 12 000 tonnia poistotekstiiliä vuodessa.