‹   Ajankohtaista

Touchpoint of view: Materiaaleista yksi ylitse muiden?

9.6.2022

Onneksi olkoon olet löytänyt tiesi ensimmäisen blogikirjoituksemme äärelle. :) Näissä säännöllisesti julkaistavissa kirjoituksissa tulemme käsittelemään kaikkea vastuullisuuden, kiertotalouden ja tekstiiliteollisuuden ympäriltä.  

Ensimmäisessä tekstissä lähdimme pohtimaan, että jos kaikki maailman vaatteet pitäisi tehdä yhdestä materiaalista niin mikä olisi ekologisesti kestävin materiaalivaihtoehto? Kysyimme tähän myös mielipidettä VTT:n professorilta Ali Harlinilta.

Tekstiiliteollisuudessa käytetään eri materiaaleja laajalti. Globaalisti tekstiilikuituja tuotettiin vuonna 2020 melkein 120 miljoonaa tonnia, käytetyimmät kuidut olivat polyesteri 56 % ja puuvilla 23 % (lähde: Fiber Year 2021). Pysähdytäänpä hetkeksi miettimään, että missä mittakaavassa kuitujen tuotantomäärä liikkuu. 120 000 000 000 eli 12 Miljardia kiloa. Eihän mikään neitseellinen eli uutena tuotettu kuitu voi olla ratkaisu näin massiiviseen tuotantomäärään ihan vain luontokadonkin näkökulmasta.  

Kysyimme VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlinilta, että mitkä ovat hänen nostonsa mietintäämme:

”Neitseellinen ja nyt myös kierrätetty polyesteri on vahvasti tarjolla täyttämään kasvavat markkinat, mutta ongelmana on öljypohjaisuus ja mikromuovi. Villa olisi monessa mielessä kuituna erinomainen, mutta koska se on proteiini se ei riitä. Yleisin ja monikäyttöisin olisi puuvilla, mutta maankäytön ja kestävyyden kannalta lignoselluloosasta, puusta tai maatalousjätteestä tehdyt regeneroidut kuidut ovat todennäköisin kestävä ratkaisu.”

Kuten tutkimusprofessori Harlinkin edellä totesi, tekstiilikuitujen tulevaisuus taitaa löytyä puuvillan kaltaisten selluloosakuitujen parista, minkä materiaali saataisiin parhaassa tapauksessa muun teollisen tuotannon sivuvirrasta. Kiertotalous on nostettu yhdeksi vastaukseksi luontokadon pysäyttämisessä. Eli kun saamme vähennettyä neitseellisten raaka-aineiden tarvetta, vähennämme maankäyttöä mikä taas turvaa luonnon monimuotoisuutta.  

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että vastuullisin vaate on kaikilla meillä jo päällämme ja se mitä me jokainen voimme tehdä on; vähentää uuden tekstiilin tarvetta käyttämällä vaatteita mahdollisimman pitkään, korjaamalla, huoltamalla ja laittamalla vaatteet jatkokiertoon.  

PS. Kun saat työvaatteet käyttöösi työpäivän ajaksi, pidennät samalla omien vaatteidesi käyttöikää.