‹   Back to news page

Toimimalla tänään mahdollistetaan nuorille aktiivinen huominen, tarina Touchpointin ja Hella Foodin yhteistyöstä

20.5.2020




”Teillä on mielenkiintoinen yritys, voisimmeko tehdä yhteistyötä?” Näillä sanoilla alkaa moni puhelinkeskustelu. Yhteistyössä on voimaa ja verkostojen diversiteetti vie asioita eteenpäin, joskus jopa eksponentiaalisella voimalla. Kaikkiin kiinnostaviin hankkeisiin emme kuitenkaan voi heittäytyä mukaan, vaan tälläkin osa-alueella joudumme tekemään tiukkoja valintoja, toiminnan fokuksen ohjatessa päätöksiä. Haluamme jakaa teille yhden merkittävän tarinan kumppanuudesta. Se on lukemisen ja ehdottomasti tukemisen arvoinen.

 Hella Food on kahden visionäärin ilmiö luoda ravintola-alalle uusia mahdollisuuksia. Hella Food on suunnattu 18-29-vuotiaille nuorille maksuton kurssi. Tavoitteena on tutustua ravintola-alaan ja avata suora väylä työelämään tai ravintola-alan opintoihin. Hella Food -kurssi kestää neljä kuukautta ja sen aikana nuoret pääsevät oppimaan Suomen parhaiden ravintoloitsijoiden ja keittiömestareiden ohjauksessa raaka-ainelähtöistä ruoanlaittoa. Idea on yksinkertainen – ja samalla briljantti. Nuoret tarvitsevat työtä ja Suomi kasvua, yrittämistä ja tekijöitä, joten tällä ohjelmalla kiihdytetään kumpaakin asiaa maaliin yhdessä tekemisen ja ilon kautta. Kaksikko Ville Tikkanen ja Sebastian Harju perustivat Hella Foodin yhdessä vuonna 2014. Idea Hella Foodista syntyi, kun Sebastian pohti yhteisöpedagogin opintojensa ohella miten saisi toteutettua nuorisotyötä. Omakohtainen kokemus siitä miten ruuanlaitossa koki helposti onnistumisen iloa sai Sebastianin pohtimaan ideaa ja Suomessa järjestetty ravintolapäivä sinetöi suunnan. Hella Foodissa suomalaiset huippukokit opettaisivat nuorille ruoanlaittotaitoja ja kurssi päättyisi ravintolapäivänä nuorten järjestämään pop-up ravintolaan. Ideasta toteutukseen, malli oli nopeasti livenä käytössä. Ensimmäinen Hella Food kurssi pidettiin jo 2014. Oli syntynyt ilmiö nimeltä Hella Food.

Hella Foodin kurssin on suorittanut vuodesta 2014 lähtien 71 nuorta ja heistä yli kolmannes on onnistunut saaman työpaikan ravintola-alalla. Parhaillaan käynnissä olevalla kurssilla on 20 uutta innokasta nuorta kurottamassa työelämään, oppimishaluisina ja täynnä odotuksia. Korona on pakottanut myös Hella Foodilaiset pohtimaan miten pyörät pidetään pyörimässä. Käynnissä oleva kurssi ei suinkaan ole siis tauolla, vaan kokkaaminen tapahtuu poikkeusoloissa ketterästi livestreamauksen välityksellä. 

 Hella Foodin lähitulevaisuus tähtää toiminnan laajentamiseen muihin kaupunkeihin. Myös oma opetuskeittiö on tähtäimessä, jotta toimintaa voidaan skaalata. Yhteistyökumppanit ovat Hella Foodilaisille elinehto. Tällä hetkellä taustalla toimii Food Camp ry, joka on voittoa tavoittelematon järjestö. Projektirahoitusta on sosiaali- ja terveysjärjestö STEA:n kautta vuosille 2018-2020. Touchpointin tapaan myös Helsingin kaupunki ja K Supermarket ovat mukana tukemassa toimintaa.

Touchpointille yhteistyö merkitsee panostusta nuoriin, heidän työllistymiseensä, yrittäjyyteen sekä tiimillä tekemiseen. Toimitusjohtajamme Outi Luukko kommentoi yhteistyötä: ”Arvostan suuresti näiden nuorten yrittäjien heittäytymistä ja pyyteettömyyttä jakaa hyvää, innostusta oppimaan ja rohkaisua työelämässä onnistumiseen. Raikas ja reipas meininki. Saapa nähdä mihin tuloksiin sinnikkäiden hankevetäjien visiolla ja tarmolla päästäänkään. Toivottavasti pitkälle! Meille tämä yhteistyö tarjoaa ennen kaikkea mahdollisuuden sulkea ympyrä, saamme olla mukana innostavassa nuorisotyössä ja toisaalta saamme omien kanaviemme kautta järjestettyä heille kohtaamisia potentiaalien työnantajien kanssa. Tämä tekee työpäivästä taas piirun verran paremman.”